Hieronder vind je een overzicht van de creatieve werkvormen die voorbij komen bij het land besturen en tijdens de verdienspellen.

De teams besturen hun eigen land via een interactieve app. Ze heffen belasting om een overheidsbudget te vormen. Dit kunnen ze investeren in de ministeries van hun land en in specifieke wetten, oftewel beleidskeuzes.

De beleidskeuzes worden gepresenteerd als problemen waarvoor telkens een uit drie mogelijke oplossing moet worden gekozen. Thema's die voorbij komen zijn werkloosheid, vluchtelingenstromen en schuldenproblematiek.

Verder kunnen landen samenwerken om grensoverschrijdende problemen aan te pakken en kunnen er Globa's worden geleend en gespaard. Na elke ronde krijgen de teams feedback op hun keuzes en punten voor de ranglijst.


Tijdens het simulatiespel ontvangen de teams geheimzinnige informatie van de inlichtingendienst en andere deskundigen uit hun land. De interactieve puzzels moeten worden opgelost om aanwijzingen te krijgen over aankomende bedreigingen en rampen. Van een digitale speurtocht met Google Street View, tot een informatieve illustratie in geheimtaal en een videoboodschap van een anonieme hacker. Erg spannend!

Als teamleden eerder klaar zijn met het land besturen, kunnen zij werken aan creatieve bonusopdrachten om hun team of werkplek aan te kleden in de stijl van het land. Denk aan het maken van een landvlag, een landnaambord, landshirts, een volkslied of een promofilmpje voor het land. Hiermee kunnen ze aan het einde van het project bonuspunten scoren.

De teams maken hun eigen protestsong tegen de schending van mensenrechten. Ze verdiepen zich in een onderwerp, kiezen een lied uit de lijst in de app en schrijven daarop een nieuwe songtekst. Ze treden daarna live op in de radiostudio in de klas. Compleet met leuke attributen zoals gitaren en microfoons. Na ieder optreden wordt het thema nabesproken.

Met de klas wordt een aantal mini-docu’s over indrukwekkende stille rampen in de wereld bekeken. Na afloop van elk filmpje volgen meerkeuzevragen die de teams via de app beantwoorden. Ze kunnen extra punten scoren door op het juiste moment een verdubbelaar in te zetten, en door een bonusspel te spelen. Na de meerkeuzevragen wordt het onderwerp uit de film nabesproken.

Tijdens True Comics bestuderen de teams de problemen in de productieketens van enkele alledaagse producten: kleding, vlees en medicijnen. Ze kiezen een probleem dat zij belangrijk vinden en maken op basis van een storyboard een ‘levende strip’ met zelfgemaakte attributen. Ze pitchen de strip voor de klas en het spel wordt afgesloten met een klassikale nabespreking.De film 'Behind The Jeans' neemt je mee op een reis over de wereld, naar de plekken waar onze spijkerbroek wordt gemaakt. Maar de film is nog niet af, er ontbreken een paar belangrijke scènes! Elk team speelt in de filmstudio in de klas één van de ontbrekende scènes over de wereld van de kledingindustrie. Acteren maar!

Henna is een plant uit het Midden-Oosten die al duizenden jaren wordt gebruikt om haar en lichaam te versieren. In deze workshop leren teams de kunst van deze eeuwenoude traditie. Ze ontwerpen én zetten hun eigen henna tattoo!

Wereldwijd zijn tientallen miljoenen mensen op de vlucht. Wat betekent het om te moeten vluchten? Tijdens allerlei spannende spellen en uitdagingen ontdekken de teams het verhaal van een gezin op de vlucht.

Een familie moet noodgedwongen vluchten. Eén van de gezinsleden overleeft de vlucht niet. Samen met een bevriende detective gaan de teams op onderzoek uit naar wat er is gebeurd. Een creatieve combinatie van bekende spellen als Cluedo, Pictionary en Memory.