Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op!
Ik ken niemand die mee op reis gaat, is het dan wel leuk om mee te gaan?
Het gebeurt regelmatig dat jongeren die mee op reis gaan nog niemand kennen uit de groep. Voorafgaand aan de reis organiseren we leuke voorbereidingsbijeenkomsten waarop je je groepsgenoten en begeleiders leert kennen en jullie je samen voorbereiden op de reis. Ook je ouders zijn uitgenodigd om bij een bijeenkomst aanwezig te zijn.
Ik spreek niet zo goed Engels, is dat een probleem?
Zowel de lokale reisbegeleiders als onze eigen reisbegeleiders spreken vloeiend Engels en kunnen dus altijd helpen met vertalen.
Is het tijdens de reis mogelijk om contact op te nemen met mijn ouders/verzorgers?
Iedere reisdeelnemer krijgt op locatie af en toe toegang tot Wifi. Daarmee kan contact met het thuisfront plaatsvinden. Daarnaast sturen de reisbegeleiders updates over jouw reis naar je ouders/verzorgers.
Ben ik automatisch verzekerd als ik met jullie mee op reis ga?
Nee, je bent verplicht om zelf een reisverzekering af te sluiten. Een goede reisverzekering inclusief medische kosten, bagage, ongevallen en SOS-kosten kost ongeveer €3 per dag.
Moet ik me inenten tegen bepaalde ziekten?
Voordat je op reis gaat is het belangrijk dat je bij de GGD of een vaccinatiecentrum hierover advies opvraagt. Je ontvangt hier van ons op het juiste moment bericht over.
Moet ik tijdens de reis malariatabletten innemen?
Voordat je op reis gaat is het belangrijk dat je bij de GGD of een vaccinatiecentrum hierover advies opvraagt. Je ontvangt hier van ons op het juiste moment bericht over.
Waar slapen we tijdens de reis?
We slapen een aantal nachten in twee- of drietallen bij gastgezinnen. De gastgezinnen worden door onze lokale partner uitgekozen. Voorafgaand aan elke reis wordt gecontroleerd of de gezinnen voldoen aan alle veiligheidseisen. Elke reisdeelnemer krijgt een matras en indien nodig een klamboe. Meisjes en jongens slapen apart. We zullen tijdens de reis ook een aantal nachten in hostels of guesthouses verblijven.
Kan ik samen met een vriend of vriendin op reis?
Bij het aanmelden kun je bij je school aangeven met wie je graag op reis zou willen. De school bepaalt wie er mee op reis mogen.
Hoe groot is de groep waarmee we op reis gaan?
Het aantal reisdeelnemers ligt doorgaans tussen de 25 en 35 personen.
Wat eten we tijdens de reis?
Er wordt gezorgd voor drie maaltijden per dag. Vaak zijn dat lokale maaltijden. Om zo min mogelijk risico te lopen op ziektes, is alle groente en fruit geschild of gekookt. Voor iedere deelnemer is er per dag minimaal twee liter verpakt drinkwater beschikbaar.
Gaan we tijdens de reis vrijwilligerswerk doen?
Tijdens de reis doen we geen vormen van vrijwilligerswerk. We zijn van mening dat je in 9-11 dagen als Nederlandse jongere geen wezenlijke bijdrage kunt leveren, dus gaan we dit ook niet als zodanig promoten. De reis is vooral een geweldige leerervaring voor jezelf.
Is er tijdens de reis altijd overal begeleiding aanwezig?
Tijdens het dag- en avondprogramma is altijd reisbegeleiding aanwezig. Het is niet toegestaan om alleen op pad te gaan. Wanneer de twee- of drietallen bij het gastgezin zijn, is daar altijd een volwassene aanwezig. De reisbegeleiding bevindt zich op maximaal 30 minuten van de gastgezinnen. Daarnaast heeft iedere reisdeelnemer regelmatig toegang tot internet zodat contact kan worden gehouden met reisbegeleiding en medereizigers.
Weten de reisbegeleiders wat ze moeten doen bij problemen of calamiteiten?
Reisbegeleiders krijgen een uitgebreide training en hebben ervaring met buitenlandreizen en groepen begeleiden. Gedurende de reis zijn ze 24 uur per dag in de buurt van de reizigers en bereikbaar in geval van problemen. Ze worden ondersteund door lokale gidsen die de taal en cultuur kennen. Daarnaast zijn voorafgaand aan de reis met de lokale contactpersonen allerlei mogelijke calamiteiten, problemen en oplossingen doorgenomen.
Hoe is het vervoer op locatie geregeld?
Tijdens ons verblijf zijn er één of meerdere chauffeurs die ons van de ene locatie naar de andere vervoeren. Deze chauffeur heeft een geldig rijbewijs en heeft ruime ervaring met het besturen van personenbusjes. Er wordt tijdens de reis geen gebruik gemaakt van openbaar vervoer tenzij dit onderdeel uitmaakt van het reisprogramma.
Is er EHBO beschikbaar tijdens de reis?
Per reis beschikt minimaal één reisbegeleider over een EHBO-certificaat en zullen er twee EHBO-sets meegenomen worden. Wanneer er een deelnemer niet mee kan doen aan het programma, dan blijft er altijd een reisbegeleider bij hem of haar.
Liggen de bestemmingen en reisperiodes vast of mag een school zelf kiezen?
De school mag zelf een reisbestemming en reisperiode kiezen, onder voorbehoud van beschikbaarheid van Fairaway en lokale partners. Niet alle bestemmingen kunnen in alle periodes van het jaar bereisd worden, in verband met het klimaat.
Hoe zit het met de kosten van docenten?
De prijs voor de docenten is gelijk aan de prijs voor de reizigers. In overleg kan de school zelf bepalen hoe dit bedrag betaald wordt.
Welke leerjaren mogen mee op reis?
Vanuit Fairaway mogen alle leerjaren van de middelbare school en het beroepsonderwijs mee op reis. De school mag zelf een keuze maken welke leerlingen/studenten zich kunnen aanmelden en kiest na een selectieprocedure ook zelf welke leerlingen/studenten mee mogen op reis.
Lukt het jongeren wel om het geld bij elkaar te sparen?
Dit lukt als de jongeren er zelf ook helemaal voor gaan. Hiervoor is inzet en motivatie noodzakelijk. Afmeldingen komen wel eens voor, maar zijn vaak vanwege persoonlijke redenen.
Werk je op een school en heb je interesse in een wereldse schoolreis? Of wil je als jongere mee op reis? Óf ben je een ouder van een kind dat graag met ons mee wil? Neem gerust contact met ons op! We beantwoorden graag al jullie vragen. Je kunt ons bellen, appen of mailen.
Fairaway-team
Michel Vossenberg
Sarah van Haandel
Rachel van de Kerk
Anne van der Stelt
Telefoon
06-45468741