Wat houden de wereldse schoolreizen in? 

Waar staat Fairaway voor? Een introductie...

Fairaway organiseert unieke schoolreizen naar de Filipijnen, Ghana, Nepal, Suriname, Tanzania & Kenia en Zuid-Afrika. De reizen duren 9-11 dagen en worden volledig georganiseerd, met enthousiaste reisbegeleiders en lokale gidsen die 24/7 bij de groep in de buurt zijn. We reizen meestal met groepen van 25-35 jongeren en enkele docenten, van middelbare scholen, mbo's en hbo's.

We gaan niet als toerist, maar om het échte leven in het land te ervaren. Daarom overnachten we niet in hotels, maar bij mensen thuis! In twee- of drietallen verblijf je bij zorgvuldig geselecteerde gastgezinnen. Samen met de lokale jongeren ontdekken we het dagelijkse leven: we gaan mee naar school, naar de markt, water halen, koken en voetballen. En zij gaan met ons naar excursies en uitjes. Zo wordt de reis voor beiden een unieke belevenis.

Tijdens de reis doen jongeren ervaringen voor het leven op. Dat kunnen kleine dingen zijn, zoals voor de eerste keer op een Afrikaans toilet of in een Nepalese douche. Maar we zien ook veel ontwikkelingsthema’s in de praktijk als we lokale klinieken, sloppenwijken, fairtrade plantages en oude slavenforten bezoeken. Bij schoolreizen kunnen de activiteiten in overleg worden bepaald, zodat ze aansluiten bij het curriculum of de opleiding.

“Ik vond het best spannend om bij vreemde mensen in een ander land te logeren, in een hut die veel minder luxe is dan mijn eigen huis. Maar het was te gek! Iedereen was supervriendelijk. Elke avond stonden mijn ‘zusjes’ te dansen, en wij deden gezellig mee.”


Sanne (15), reiziger

Op een wereldse reis kunnen spannende uitjes natuurlijk niet ontbreken. Zoals een safari of wandeltocht door de jungle. Zwemmen in de prachtige Tanzaniaanse hotsprings… of tussen de piranha’s in Suriname (wie durft?). Raften in Nepal, de Big Five ontmoeten in Zuid-Afrika, beachvolleyen op een tropisch strand in Ghana of Expeditie Robinson spelen op een bounty-eiland in de Filipijnen! Zodat we naast alle bijzondere leerervaringen ook kunnen genieten van al het moois dat het land te bieden heeft.

Als ideële organisatie die streeft naar mondiale bewustwording, proberen we onze reizen zo eerlijk en duurzaam mogelijk te organiseren. We werken niet samen met grote (hotel)ketens en bedrijven, maar juist met lokale mensen, en betalen hen een eerlijke vergoeding voor hun hulp. Daarnaast ondersteunen we lokale ontwikkelingsprojecten en proberen we de CO2-uitstoot van de vluchten te compenseren. 

Jongerenreizen naar ontwikkelingslanden zijn de laatste jaren regelmatig slecht in het nieuws gekomen. Fairaway gaat niet naar weeshuizen om te knuffelen met lokale kinderen. Ook doen we geen andere vormen van vrijwilligerswerk. We zijn van mening dat je in 9-11 dagen als Nederlandse jongere geen wezenlijke bijdrage kunt leveren, dus gaan we dit ook niet als zodanig promoten. De reis is vooral een geweldige leerervaring voor jezelf.