Wij zijn Cross Your Borders. We betrekken jongeren op een leuke manier bij de maatschappij en de wereld.

Cross Your Borders is een ideële organisatie, opgericht in 2004, die jaarlijks tienduizenden Nederlandse en Vlaamse jongeren mondiaal en maatschappelijk bewust maakt via interactieve onderwijsprojecten en ‘wereldse’ schoolreizen. Het team bestaat uit een tiental professionals en ruim 100 stagiaires, studenten van hbo/wo-opleidingen uit het hele land. We zijn altijd op zoek naar enthousiaste wereldverbeteraars!

Ons doel is om jongeren te inspireren om betrokken te raken bij de maatschappij en wereld. Omdat onze welvaart, voorzieningen en rechten niet vanzelfsprekend zijn en we met z’n allen moeten samenwerken om grote mondiale vraagstukken aan te pakken. En er zo snel mogelijk een einde moet komen aan extreme armoede en onrecht in wereld. Het voortgezet- en beroepsonderwijs is de ideale plek om jongeren bewust te maken en een eigen mening hierover te laten vormen.

We proberen ons doel te bereiken via twee activiteiten: meerdaagse onderwijsprojecten (bewustwording in theorie) en wereldse schoolreizen (bewustwording in praktijk). We kiezen voor een enthousiaste en interactieve benadering. Daarnaast gebruiken we veel spelvormen en flashy materialen om jongeren op en top te motiveren om met de soms heftige thema’s aan de slag te gaan.

In 18 jaar tijd hebben we met een club van meer dan 3.000 stagiaires, vrijwilligers en medewerkers 350.000 jongeren bereikt via 2.500 meerdaagse onderwijsprojecten en 25 wereldse reizen. De activiteiten maken op veel jongeren impact en worden hoog gewaardeerd door leerlingen, studenten én docenten. Met de meeste scholen werken we al jaren samen.

Cross Your Borders is een professionele, zakelijk geleide stichting. Voor de exploitatie zijn we al jaren financieel zelfstandig: we kunnen onze kosten dekken met de inkomsten van de onderwijsprojecten en de reizen. Alleen voor investeringen in vernieuwing en ontwikkeling werken we samen met financiële partners, met name uit de fondsenwereld. Onze stichting is door de Belastingdienst aangemerkt als ANBI.

We zijn erg ambitieus. We willen onze burgerschapsprojecten uitbreiden naar jaarlijks 500 scholen en 75.000 jongeren in Nederland, Vlaanderen en potentieel ook andere landen. Ook willen we de kwaliteit van de materialen en stages verder verbeteren, zodat we nog meer impact kunnen maken. Op het vlak van de wereldse schoolreizen willen we groeien naar 50 reizen en 1.000 reizigers per jaar. Met nieuwe bestemmingen, activiteiten en gastgezinnen, zodat elke reis maatwerk en een unieke ervaring blijft.