Het project start met een spetterende trailer die de studenten warm maakt voor het simulatiespel. De teams verzinnen hun landnaam en maken een mooie regeringsfoto voor in de app. En dan kan het project van start! We beginnen direct met het eerste verdienspel. De Globa's die hiermee worden verdiend, vormen de economie van het land in de eerste spelronde.

De verdienspellen hebben diverse creatieve werkvormen zoals muziek, quiz, comics en minigames. Ze gaan over boeiende thema’s als mensenrechten, stille rampen en oneerlijke handel. Studieonderdelen, creatieve componenten, presentaties en nabesprekingen wisselen elkaar af. Flitsende uitlegfilms leiden de klassen van A tot Z door alle spellen.

Na het verdienspel verandert de rol van de teamleden van burgers naar regeringsleiders. Over de verdiende Globa’s heffen ze belasting om tot een overheidsbudget te komen. Hiermee kunnen ze ministeries financieren en wetten invoeren. Daarnaast kunnen de teams met elkaar samenwerken om internationale problemen aan te pakken. De landen staan er bij de start erg slecht voor, dus er is veel werk aan de winkel!

Een land besturen is complex. Je hebt te maken met allerlei partijen: je burgers, inlichtingendiensten en het beleid in andere landen. Het is inspelen op nieuwe kansen, maar ook op bedreigingen en rampen die het land kunnen treffen. Tijdens Globaland XL moeten de teamleden als regeringsleiders multitasken om alles in goede banen te leiden en hun bevolking tevreden te stellen.

Na iedere ronde verandert de situatie in de landen en zien de teams de effecten van hun keuzes. Hoe tevreden zijn de burgers over de belastingen, ministeries en wetten? Welke effecten hebben ze gehad op de economie en andere ministeries? Tijdens de nabespreking evalueren we de ontwikkelingen en komen leuke inhoudelijke aanvullingen voorbij in de vorm van wist-je-datjes.

Voor de verdienspellen en het besturen van het land scoren de teams punten, die hun plek op de ranglijst bepalen. De tussenstand is onder andere te bekijken in het ‘commandocentrum’, het kloppende hart van het project. Hier zit de organisatie en kan iedereen terecht met vragen. Na 4 spelrondes wordt de eindstand opgemaakt en worden leuke prijzen uitgereikt aan de winnaars.