VAN HET STOF IN TAMALE NAAR PALMBOMEN AAN ZEE

Dag Noord-Ghana, hallo Zuid-Ghana! Vandaag hebben we in twee groepen het vliegtuig gepakt van Tamale terug naar Accra. Voor de eerste groep was het nog even slikken na het gezellige eindfeest, want die moesten al vroeg naar het vliegveld. Maar eenmaal in Accra aangekomen hadden zij de tour door Jamestown, die de andere groep bij aankomst op vrijdag al heeft gedaan, nog tegoed. Vanuit het vliegtuig beseften we pas hoe groot Accra eigenlijk is! En vanuit de lucht zie je tussen de gebouwen door de sloppenwijken liggen. In Jamestown werden we door de wijk rondgeleid en zagen we wel heftige dingen. We zijn in een lokaal museum over de slavernij geweest en een opvang voor te vondeling gelegde baby’s. Ook hebben we heel veel vissersboten gezien op het strand, en een school waar hun kinderen leskrijgen terwijl de vissers op zee zijn. De groep vond het erg indrukwekkend en soms best heftig om te zien. Bij terugkomst van de tour kregen we bananen en pinda’s, en stond Xander nog heel enthousiast te dansen met lokale muzikanten.


Na de tour vertrok deze groep met de bus naar Ko-Sa Beach. De andere groep mocht in Tamale nog wat langer uitslapen en vloog toen ook naar Accra. Vanaf Accra gingen we meteen in de bus richting Ko-Sa Beach. Wat ons opviel: wat is Accra enorm groot en uitgestrekt! Na een uur rijden stonden we nog steeds vast in het verkeer van de grote stad. Gelukkig konden we tussendoor even stoppen om wat lunch te halen, waar tot grote vreugde van de groep ook wat bananen bij zaten. In de bus werd er gezellig gekletst, gekaart, en ook meegezongen met allerlei hits. Sophie heeft de hele rit heerlijk geslapen en was bijna niet wakker te krijgen, zelfs toen de hele bus in koor haar naam riep bleef ze lekker liggen!


We reden vandaag dus in twee verschillende groepen naar Accra, maar onderweg kwamen we elkaar toevallig tegen! We stopten beiden naast een KFC, de groep reageerde al helemaal enthousiast, maar het was geen stop voor eten maar een sanitaire stop, helaas! Daarna konden we wel gezellig samen op rijden richting Ko-Sa, waar we dan ook gezamenlijk aankwamen. De groep was wild enthousiast: het is een prachtige plek aan zee, en ze konden weer even lekker zwemmen! We pasten wel goed op, want de golven en de stroming zijn wel wat heftiger dan we in Nederland gewend zijn! Robert, Lotte, en Rich dachten op een veilige afstand te staan toekijken, totdat er opeens een enorme golf kwam en zij ook helemaal nat werden, met kleren en al!


Na een lekkere zwempartij was het dan tijd voor weer een Ghanese maaltijd Red Red, we hadden een prachtige lange tafel met zijn allen! En na het eten trakteerden de docenten ons op een leuke quiz over wat er de afgelopen week allemaal gebeurd is. Wie was zijn pet verloren achterin de pick-up, wie redde Olav van de baviaan, en welke Ghanese buddy kon zwemmen? Met hoofd, schouders, knie en teen gaven we antwoorden, totdat Johann als winnaar overbleef! Hij won een lekkere mocktail van de bar.


Nu zitten we heerlijk met elkaar van deze prachtige plek te genieten, op het strand, met mooie tuinen vol palmbomen en het continue geluid van de golven op de achtergrond. Op naar onze laatste dag in Ghana, groetjes vanuit het tropisch mooie Ko-Sa!