De eerste indrukken uit Ghana!

Het is dan echt zover, we zijn in Ghana! We waren gelukkig als een speer door alle checks op Schiphol heen, maar helaas vertrok het vliegtuig toch met 2 uur vertraging pas naar Accra. De sfeer was er gelukkig niet minder om, tijdens het wachten werd al gezellig gekletst en werden er spelletjes tegen elkaar gespeeld op de vliegtuigschermpjes. Na een goede vlucht landden we veilig op het vliegveld in Accra. Daar spotten Mick en Max een bekende youtuber, waarmee ze natuurlijk even hebben gekletst, hun dag kon niet meer stuk! Na lang wachten op al onze bagage konden we dan eindelijk richting onze eerste slaapplek, het hostel in Accra. Vanuit de bus werden de eerste indrukken al opgedaan, zo riep Xander verbaasd ‘wow er zit gewoon een sportschool hier!’, en was Jill helemaal happy om palmbomen te zien.

We waren best moe toen we aankwamen bij het hostel, dus veel van ons doken lekker ons bed in. De mannen, samen met docenten Robert en Lotte, besloten nog een duik te nemen in het zwembad en hebben het gezellig nog iets later gemaakt.

Vanochtend begonnen we de dag met een heerlijk ontbijt: fruit, pannenkoeken, en guacamole, alles hartstikke vers! Tijdens het ontbijt raakten Sonali en Sadé aan de praat met een gepassioneerde Belg met een NGO voor duurzaamheid in Ghana. Later in de bus vroegen ze: ‘wat is een NGO eigenlijk precies? Intussen had Anna een klein salamandertje gevangen, heel knap!

Na het ontbijt kwam Daniël ons wat vertellen over AMO programme, een organisatie die leuke, leerzame, en duurzame houten lesmaterialen ontwikkelt en verspreid voor heel Ghana. Ze maken bijvoorbeeld lesmaterialen over eeuwenoude belangrijke Ghanese waarden: Patience, peace, and tolerance, mooi om te horen! De groep, en vooral Rich, stelde hem mooie vragen en daardoor hebben we al veel geleerd over het onderwijs in Ghana!

Daarna zijn we in twee groepen opgesplitst. De ene groep vertrok naar het vliegveld voor de binnenlandse vlucht naar Tamale. Het inchecken ging allemaal wat trager dan we in Nederland gewend zijn. We gingen eens goed letten op hoeveel bagage iedereen eigenlijk mee heeft. Zoë en Lotte spanden de kroon met een backpack van wel 18 kilo, terwijl die van Mick maar zo’n 6 kilo woog! Na een soepele vlucht hadden we in Tamale tijd om wat spelletjes te spelen en een korte wandeling in de buurt te maken. Het was wel even schrikken bij aankomst, toen de stroom en het water net allebei tegelijkertijd waren uitgevallen! Gelukkig werkt alles nu wel weer.

De andere groep vertrok met de bus naar Jamestown, een van de oudste stadsdelen van Accra, aan de zee. Jamestown is genoemd naar het Fort James dat Britse, Portugese, en Nederlandse slavenhandelaren vroeger in gebruik hadden. In een mooie kleine art gallery kregen we van lokale ondernemers uitleg over de geschiedenis van de wijk, en hoe mensen er nu leven. Daarna zijn we dwars door de smalle steegjes gelopen en zagen we het dagelijks leven in volle gang: er werd voor de huisjes gekookt, gewassen, handel gedreven, noem maar op! Johann ging nog bijna op een kip staan, die daar rustig op het erf rondscharrelde. Onze gids nam ons daarna mee naar een basketbalveldje waar lokale kinderen kunnen spelen, maar alleen nadat ze in de lokale bibliotheek een boek hebben gelezen. Johann en Rich wilden wel even met de kids basketballen, maar ze werden goed ingemaakt! Na de tour en met allemaal indrukken over het leven van nu en de verhalen van vroeger, was het ook voor deze groep tijd om naar Tamale te vliegen. Daar waren we mooi op tijd om weer samen met de hele groep te eten.

We aten het typische Ghanese gerecht Jollof. Voor sommigen was het wat pittig, maar bij de meesten viel het goed in de smaak! Na het eten is er nog gezellig wat gekletst, K3 gezongen door Isa en Noa, en langzaamaan vond iedereen zijn eigen bedje. Morgen een spannende dag als we onze gastgezinnen gaan ontmoeten en in het dorp gaan slapen. We kijken ernaar uit!