EEN DAG VAN SAMENKOMEN EN VEEL INDRUKKEN

 

Na een goede, lange en vooral nodige nachtrust hebben alle reizigers vandaag voor het eerst ontbeten bij hun gastgezin. Om half 8 kwamen de reizigers aan bij het verzamelpunt en konden de eerste ervaringen uitgewisseld worden. Er was wat verbazing bij Sem en Lotte dat ze brood met jam en pindakaas kregen, ze hadden namelijk verwacht dat het ontbijt heel anders zou zijn dan in Nederland.

 

Voor ons schoolbezoek bespraken we samen met de reizigers hoe het schoolsysteem werkt in Tanzania. Zo leerden de reizigers dat het schoolsysteem in Tanzania er anders uitziet dan in Nederland en dat zij ook andere lessen krijgen, zoals het omgaan met klanten, oefenen met emotionele intelligentie en leren over patriotisme en moederlandsliefde. Sommige reizigers zouden het interessant vinden om dit ook op school in Nederland te krijgen, terwijl anderen dit niet nodig vinden. Na een kort gesprek over het schoolsysteem liepen we naar de school die om 08:00 uur begon. We werden warm onthaald met een toespraak door het schoolhoofd, het Tanzaniaanse volkslied werd gezongen en er werd gedanst en gezongen. Na dit warme welkom was het zo ver: de reizigers mochten zelf hun lessen gaan geven in de klassen!

 

In het lokaal van Daniëlle, Norah, Emily en Jade viel het op dat er te weinig stoelen waren voor alle leerlingen. Hierdoor zitten enkele leerlingen samen op een stoel, dat kunnen we in Nederland ons niet voorstellen! Toen iedereen er klaar voor was, begonnen de meiden met een Nederlandse les. Samen leerden ze de klas hoe je jezelf voorstelt en hoe je vertelt hoe het met je gaat in het Nederlands. In de klas leerden Max, Joppe, Selina en Rebekka de leerlingen het lied ‘hoofd, schouders, knie en teen’. Toen de muziek het niet deed, lukte het a capella ook erg goed en deed de klas enthousiast mee!

 

Naast de zang-, dans- en taallessen werd er door Marit, Zoë, Emmy en Chemène met hulp van Roland een quiz over Nederland gegeven. De leerlingen in de klas leerden over de meest gespeelde sport in Nederland, de nationale kleur van Nederland en de tulp! Timon, Lennart, Sem, Emma-Fien en Puck waren verbaasd dat niet alleen zij, maar ook de leerlingen een quiz voor hen hadden voorbereid. Gelukkig wisten ze wat de hoofdstad van Tanzania was! Sem wist de verschillende Tanzaniaanse schoolsystemen op te noemen en Puck wist erg snel de naam van de bekende stam van Tanzania en Kenia: de Masai! Rose, Daan, Milan, Dineo en Heleen hadden blaadjes uitgeprint van typische Nederlandse dingen. Daan had van de spanning drie pogingen nodig om het woord fiets goed gespeld op het bord te schrijven, maar lesgeven voor 55 leerlingen is dan ook niet niks!

 

Nadat de lessen waren gegeven en de leerlingen afscheid van hun klas hadden genomen, was het tijd voor de voetbalwedstrijd Tanzania-Nederland! Het basiselftal was snel gemaakt, omdat veel reizigers weleens wilden spelen tegen het Tanzaniaanse elftal. De reizigers wisselden vaak door zodat iedereen de kans had om zijn of haar voetbalskills te laten zien. Ook het kijken naar de wedstrijd was niet erg, omdat veel Tanzaniaanse leerlingen met onze reizigers wilden kletsen. Iris werd al snel omringd door een groep leerlingen. Chemène was benieuwd of de Tanzaniaanse meiden haar haren konden invlechten. Daar werden de Tanzaniaanse meiden wel enthousiast van en niet alleen Chemène kreeg een kappersbeurt. Lotte en Kim hebben de leerlingen kennis laten maken met Nederlandse muziek door hen te laten luisteren naar Nederlanse nummers.

 

Uiteindelijk draaide het natuurlijk om de voetbalwedstrijd! Het veld was ongelijk en soms kwam er een auto over het veld gereden waardoor de spelers goed moesten opletten. Het eerste doelpunt werd gemaakt door Tanzania, maar als snel kwam Lennart met een pingel vanaf de middellijn en werd het 1-1! Tanzania was goed en maakte snel 2-1, maar kort daarna maakte Milan toch echt de score gelijk en werd het 2-2! Er werd veel gescoord en zowel Tanzania als Nederland gaf zich niet gewonnen. Het werd 2-3 voor Nederland door een goal van Lennart, maar kort daarna werd het alweer 3-3. Uiteindelijk stond het 4-4 met nog maar een paar minuten op de teller. Het werd het spannend welk land zou gaan winnen, maar Sem maakte nog een laatste doelpunt en de wedstrijd was beslist! Zonder de vier assists van Timon en de reddingen van keeper Deurloo hadden ze dit natuurlijk niet kunnen doen. Toen alle bezwete koppies wat water hadden gedronken, was het tijd voor de groepsfoto en kreeg het Nederlandse elftal een beker voor de winst. Iedereen had inmiddels honger gekregen van het sporten. Samen met een aantal leerlingen en docenten van de school konden we genieten van een heerlijke lunch gemaakt door de mama’s van de buddy’s.

 

Na de lunch was het tijd voor de reizigers om de ingrediënten voor Chapati te kopen op de markt. De markt had erg veel kraampjes waardoor de hulp van de buddy’s erg fijn was. Toen alle ingrediënten gehaald waren en sommige groepjes goed onderhandeld hadden over de prijs van de ingrediënten, konden ze de extra opdrachten uitvoeren. De grootste, kleinste en kleurrijkste producten werden op de foto gezet. Marit was zelfs omgetoverd tot een echte Tanzaniaanse met mooie kleding. Toen de ingrediënten in de bus waren gezet, konden we in groepen langs de traditionele Masai genezer en leerden we over verschillende kruiden die worden gebruik als geneesmiddel. Het bezoek maakte erg veel indruk, net als het smalle weggetje naar de Masai genezer toe. Hier lagen dode vissen op de grond en zaten levende kippen vast in kooitjes. Allemaal klaar voor de verkoop.

 

Toen alle indrukken van de markt waren besproken in de bus en iedereen de marktopdracht had ingeleverd, was het tijd om samen met de buddy’s Chapati te gaan maken! De ingrediënten die tijdens het bezoek aan de markt werden gekocht, werden nu omgetoverd tot heerlijke maaltijden. Lennart en Timon hebben geholpen met het schillen van de aardappelen, maar zo snel als hun buddy gingen ze helaas niet. De jongens schilden twee aardappelen terwijl hun buddy er tien schilde in dezelfde tijd. Daniëlle en Emily hebben de Tanzaniaanse pannenkoekjes mee helpen bakken. Heleen en Roos waren zo snel klaar met het maken van de flat breads dat ze dit niet eens konden uitleggen aan de docenten toen ze langskwamen om te kijken hoe het koken verliep. Daan en Dineo hebben kookles gekregen, maar vonden observeren toch echt het fijnste. Grace en Lotte stonden tijdens het koken in de spotlight, een filmploeg heeft namelijk heel het proces gefilmd. Helaas moesten sommige handelingen een aantal keer over. Zo zijn ze een lange tijd bezig geweest met het raspen van de kokos.

 

Toen iedereen klaar was met eten werd het tijd om de act voor bij het eindfeest voor te gaan bereiden! De nieuwsgierigheid naar de acts is groot, maar tijdens het eindfeest zullen de creatieve creaties eindelijk geshowd worden! Er werden nog wat spelletjes gespeeld en uiteindelijk was het tijd om naar bed te gaan.