HET LEVEN IN DE JUNGLE ONTDEKKEN! 

 

De eerste nacht bij de gastgezinnen zit erop! Bij aankomst op de verzamelplek zat iedereen vol met verhalen en verbazingen over wat ze hadden meegemaakt. Zo was Sid een schorpioen tegengekomen toen die terug naar zijn gastgezin liep, maar gelukkig was zijn gast papa erbij om hem te waarschuwen. Lotte had heerlijk geslapen in haar hangmat, maar Anouk moet er nog wel even aan wennen. Sjoerd en Julius moeten ook nog even wennen aan de beesten hier in de jungle, want die moesten de mama van Zoey en Marieke er gisteravond bij halen om een spin voor ze weg te halen! Verder hadden Luuk en Jay vanochtend vroeg al wel 2 uur Uno gespeeld om het te leren aan de kinderen van hun gastgezin. Maar voordat iedereen verder over zijn avonturen kon vertellen moest er natuurlijk eerst even gezongen worden voor onze jarige jet Anouk, hieperdepiep hoera!

 

Vandaag stond er een dagje in Gunsi, een dorpje in de buurt van Aurora, op de planning. We stapten in de boot naar het dorp, waar we gingen helpen met het verwerken van cassave, kalebas en de medicijnman ons een kruidenbad zou geven. De eerste activiteit was een rondleiding over het kostgrondje van Adel (een van de vrouwen van Gunsi) om te zien van welke groenten de mensen leven, en om te helpen met het oogsten van de zoete en de bittere cassave. Dit doen ze met een machete en daarvoor stonden de jongens natuurlijk vooraan, maar Anna liet even zien hoe het echt moest en zij hakte de takken in één keer door. Sid trok intussen de cassaveplant uit de grond en kon de wortelknollen meenemen. Toen de cassave verzameld was, moest het geschild worden en hier bleek Floris een ware ster in te zijn. Vervolgens moest de bittere cassave worden gewassen en geraspt. Eerst lieten de vrouwen zien hoe ze dit vroeger deden, met een ijzeren rasp op een houten plankje, maar omdat dit zwaar werk is doen ze dit tegenwoordig met een grote rasp- en persmachine. 


Terwijl de machines de cassave raspten en persten, gingen wij lekker lunchen bij een eetplekje aan de rivier. Wat een mooi uitzicht! Er werden even de nodige foto’s gemaakt en vervolgens konden we een lekkere lunch opscheppen, met onder andere de groenten die we op het kostgrondje waren tegengekomen. Daarnaast was er natuurlijk cassave en kip, zoals bij bijna iedere maaltijd hier, en lekkere verse gebakken visjes. Kiki en Anne waren vooral heel blij dat er ook mayonaise stond, die misten ze namelijk al enorm uit Nederland. 


Na de lunch konden we verder met het lange proces om de cassave te verwerken, en konden we daarnaast kalebassen gaan verwerken. De groep splitste in tweeën en terwijl de ene helft de zoete cassave in plakjes raspte om er chips van de maken, begon de andere groep met de opdracht om de kalebasvruchten doormidden te zagen. Dat bleek een flinke uitdaging vanwege de harde schil, maar Annika bleek er supergoed in te zijn! Sid en Jay waren vervolgens heel fanatiek met het uitlepelen van het vruchtvlees uit de kalebassen. Dat bleek een niet al te geliefd taakje, vanwege de sterke geur van het vruchtvlees. Toen er alleen nog maar lege schillen over waren, mochten die de kookpot in! Ze koken de schil vervolgens ruim een uur lang, waardoor die hard wordt en je de halve Kalbassen als schaaltjes kunt gebruiken. Ondertussen werd het geraspte, geperste en gezeefde meel van de bittere cassave naar ons gebracht om er cassavebrood van te bakken. Op een plaat op een houtvuurtje mochten de jongens helpen om het cassavemeel goed te verspreiden, maar dat was wel heet aan de vingers. Sjoerd bleek de doorzetter die de vrouwen goed kon helpen, en hij mocht zijn brood ook zelf omdraaien. Dat bleek wel erg heet, maar dat ging gelukkig net goed! 


Terwijl de kalebassen kookten en de cassavebroden en chips gebakken werden, bleek de medicijnman niet thuis te zijn om ons het kruidenbad te geven. Maar gelukkig is onze gids Wally al een ervaren man die ook het kruidenbad voor ons kon maken. Anouk, Lotte, Marieke, Sid, Manuel en Lukas gingen met hem mee op zoek naar de juiste kruiden, en hielpen om van alle bladen bij elkaar een kruidenmengsel te maken. Het rook heerlijk! Vervolgens mochten alle reizigers eerst afspoelen en baden in de rivier, en vervolgens een paar scheppen van het kruidenwater over zich heen scheppen. Zo’n kruidenbad is voor de dorpelingen erg belangrijk en ze doen het om het kwade los te laten en het goede te wensen. Nadat iedereen zijn kruidenbad had gehad, was het tijd om in de boten terug naar Gunsi te stappen. Maar toen barste er ineens een bui los! Nu was iedereen toch al nat, maar toch schuilden we even onder een afdak totdat de hevigste regen voorbij was. Maar toen het niet stopte, moesten we er toch maar aan geloven om door de regen terug te varen. Sommige reizigers kropen onder het zeil op de boot, maar de rest kreeg gewoon alvast een douche! 


Eenmaal terug in Aurora ging iedereen naar zijn gastgezin om op te frissen en lekker te eten. Na het eten konden we gezellig spelletjes spelen in het dorp, maar was er voor wie wilde nog de mogelijkheid om een nachtelijke jungletocht te doen onder leiding van onze gidsen. Ongeveer de helft van de groep durfde dat avontuur wel aan, en zo liepen we in het pikdonker met onze zaklampen de jungle in. Zachtjes, in de hoop de wilde dieren tegen te komen, maar helaas zagen we eerst alleen maar mieren en hoorden we vooral de boomkikkers en de krekels. Even kort hoorden we de brulapen roepen, maar die waren te slim om zich aan ons te laten zien. Bij terugkomst in het dorp stond ons dan echter toch nog een wild dier te wachten. In de kreek vlakbij de verzamelplaats lichtte ineens een paar ogen op in het licht van onze zaklampen: een kaaiman! 


Dat was een mooie afsluiter van de avond! Met een tevreden gevoel is iedereen weer bij zijn gastgezin gaan slapen, we zijn benieuwd wat we verder nog mee gaan maken!