Ervaar het leven in de jungle van amazing Suriname! Ontmoet de gezellige bevolking, proef de heerlijke gerechten en je wilt nooit meer weg...

Suriname ligt aan de noordkust van Zuid-Amerika. Het land is bijna vier keer zo groot als Nederland, maar er wonen maar 600.000 mensen. Het grootste deel van Suriname bestaat uit dichtbegroeide jungle. Het land is enorm gevarieerd en heeft verschillende culturen, geloven en bevolkingsgroepen. De officiële taal is Nederlands, dus je kunt heel gemakkelijk communiceren met de lokale bevolking.

We verblijven in de hoofdstad Paramaribo en in het jungledorp Gunsi.

Een impressie van ons verblijf bij de Surinaamse gastgezinnen.


We vertrekken ‘s ochtends uit Nederland en hebben een vlucht van ongeveer 9 uur. Vanaf de luchthaven is het ongeveer één uur rijden naar Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. We blijven de eerste avond in een hostel slapen zodat we dag 2 fris en fruitig kunnen beginnen.

Na ons eerste Surinaamse ontbijtje, beginnen we de dag met een taal- en cultuurles. Hierna gaan we naar de markt in Paramaribo. Via een speurtocht verzamelen we ons avondeten: Roti! Ook maken we een tour door Paramaribo en verkennen we de historische binnenstad. In de avond bereiden we samen overheerlijke Roti en gaan we met een goedgevulde buik naar bed.

Vanochtend vertrekken we naar Nieuw-Amsterdam, een slavenfort dat later een gevangenis werd. We steken met de boot de rivier over, misschien spotten we wel dolfijnen! We brengen daarna een bezoek aan de Mariënburg plantage en aan de Peperpot plantage, waar veel doodshoofdaapjes zitten. Na zonsondergang doen we een spannende wildlife avondwandeling, waarbij we van alles te weten komen over de

reptielen die daar leven.

''Zo leuk: de hele familie stond klaar om ons welkom te heten. Ik voelde me meteen thuis.''


Thijs (16), reiziger

Vandaag gaan we naar de jungle! Onderweg bezoeken we Brownsberg, een beschermd natuurgebied vol met dieren zoals brulapen. Na een heerlijke Javaanse lunch rijden we door naar Atjoni, waar we de rivier opgaan met een korjaal: een Surinaamse houten boot. Houdt je ogen onderweg goed open. Zie ik daar een papegaai? Eenmaal aangekomen bij het dorp Gunsi maken we kennis met de gastgezinnen. We hebben een gezamenlijk welkomstdiner en slapen bij onze gastgezinnen.


We gaan met de kinderen uit het dorp naar school en zullen daar een ochtend meedoen in de klas. Een bijzondere ervaring om in de jungle les te krijgen! Na schooltijd doen we een sportwedstrijd: Nederland-Suriname, eens kijken wie er gaat winnen! Daarna wandelen we terug naar ons dorp en onderweg bezoeken we een kliniek, waar we een rondleiding krijgen van de verpleegkundige. Eenmaal terug in ons dorp nemen we een verfrissende duik in de rivier, want dat is hoe we hier douchen!

Vandaag trekken we de hele dag met onze gastgezinnen op. Samen met de lokale jongeren leren we houtsnijden, waarbij we de mooiste kunstwerken uit hout maken. We helpen mee op de kostgrondjes van onze gastgezinnen, waar ze zelf hun eten verbouwen: cassave en ananas bijvoorbeeld! We zien we hoe de cassavewortel wordt omgetoverd tot brood en Kasiri, een soort bier. Ook ontmoeten we de traditionele genezer uit het dorp, die ons alles vertelt over kruiden en planten. Samen met onze gastgezinnen maken we ons eigen avondeten.

We staan vroeg op om te gaan vissen! We gaan met de boot de rivier op en halen het net binnen waar we de vissen uit halen. We nemen de vangst mee naar ons gastgezin. In de middag nemen lokale jongeren ons mee op een tocht door de jungle. We zitten

natuurlijk midden in de prachtige natuur! We maken ons klaar voor de laatste avond bij de gastgezinnen: tijd voor een dik eindfeest! Nog een laatste avond samen eten, dansen en muziek maken voordat we afscheid nemen.

Vanochtend vertrekken we uit Gunsi. We rijden langs de Brokopondo waterkrachtcentrale en zien hoe daar duurzame energie wordt opgewekt. Ook rijden we langs afgravingen waar vroeger uitgestrekte bossen waren, maar nu boskap en goudwinning plaatsvindt. We vervolgen onze rit langs inheemse dorpen en de ‘Jodensavanne’, waar graven te vinden zijn van slaven en slaveneigenaren, indrukwekkend! Vanavond eten we onze laatste Surinaamse maaltijd en scoren we nog wat souvenirs.

Na een bijzondere en onvergetelijke reis komen we weer aan in Nederland. Nu kunnen we onze vrienden en familie alles vertellen over onze avonturen!