Ervaar het leven in de jungle van amazing Suriname! Ontmoet de gezellige bevolking, proef de heerlijke gerechten en je wilt nooit meer weg...

Suriname ligt aan de noordkust van Zuid-Amerika. Het land is bijna vier keer zo groot als Nederland, maar er wonen maar 600.000 mensen. Het grootste deel van Suriname bestaat uit dichtbegroeide jungle. Het land is enorm gevarieerd en heeft verschillende culturen, geloven en bevolkingsgroepen. De officiële taal is Nederlands, dus je kunt heel gemakkelijk communiceren met de lokale bevolking.

We verblijven in de hoofdstad Paramaribo, het jungledorp Kalebaskreek en het stadje Wageningen.

Een impressie van ons verblijf bij de Surinaamse gastgezinnen.


We vertrekken ‘s ochtends uit Nederland en hebben een vlucht van ongeveer 9 uur. Vanaf de luchthaven is het ongeveer één uur rijden naar Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. We blijven de eerste avond in een hostel slapen zodat we dag 2 fris en fruitig kunnen beginnen.

Na ons eerste Surinaamse ontbijtje, vertrekken we naar New Amsterdam. We lopen naar het slavenfort, dat later een gevangenis is geworden. We brengen daarna een bezoek aan de Peperpot plantage, een koffieplantage waar veel doodskopaapjes zitten. Terug in Paramaribo gaan we naar de markt waar we via een speurtocht ons avondeten verzamelen. Dit maken we zelf klaar, onder leiding van een kok.

Vandaag gaan we de jungle in! Het is ongeveer twee uur rijden naar Boskamp. We bezoeken daar een bedrijf waar ze vis roken en halen een heerlijke Javaanse lunch. Daarna varen we de rivier op met een korjaal, een echte houten Surinaamse boot. Zie ik daar een brulaap en een papegaai? Eenmaal bij het dorp Kalebaskreek aangekomen maken we kennis met de gastgezinnen en wandelen we door het dorp. We leren de lokale taal en gaan bij onze gastgezinnen eten en slapen.

''Zo leuk: de hele familie stond klaar om ons welkom te heten. Ik voelde me meteen thuis.''


Thijs (16), reiziger

Na de eerste nacht logeren, ontbijten we bij de gastgezinnen. Daarna gaan we met lokale jongeren het bos in om elkaar te leren kennen en het leven in de jungle te ervaren. We verzamelen samen het eten voor vanavond. We brengen een bezoek aan een traditionele genezer die ons alles vertelt over geesten, kruiden en planten. Ook krijgen we een cursus mandvlechten. In de avond maken we ons eigen eten klaar en spelen spelletjes bij het kampvuur.

We gaan met de kinderen uit het dorp naar de basisschool en zullen daar een ochtend meedraaien in de klas. Een bijzondere ervaring om in de jungle les te krijgen! Na schooltijd organiseren we een sportwedstrijd: Nederland-Suriname, eens kijken wie er gaat winnen! Daarna nemen we een verfrissende duik in de rivier. Lekker zwemmen en wie weet zien we nog wat dieren. We zitten natuurlijk wel midden in de prachtige natuur!

We ontbijten bij de gastgezinnen en gaan daarna naar de plantages, hun kostgrondje. Hier verbouwen zij zelf hun eten, zoals cassave. We helpen mee met het werk op de plantage. In de middag zien we hoe de cassavewortel wordt omgetoverd tot brood en Kasiri, een soort bier. Dit is de laatste avond bij de gastgezinnen en dus is het tijd voor een dik eindfeest! Nog een laatste avond samen eten, dansen en muziek maken voordat we afscheid nemen.

Vroeg in de ochtend nemen we afscheid van de gastgezinnen en vertrekken we naar Wageningen. Nee, we vliegen dan nog niet naar Nederland: er ligt namelijk ook een Wageningen in Suriname! Hier liggen enorme rijstplantages. Vroeger kwamen de schepen naar dit dorp en werden volgeladen met rijst bestemd voor de export. We zullen ook een klein stukje de Marataka rivier opgaan. In Wageningen blijven we een nachtje slapen.

Na het ontbijt rijden we in een uurtje naar Coroni. We zien welke gevolgen de boskap heeft voor het land. Vroeger bevonden zich hier uitgestrekte bossen, maar die zijn gekapt en door erosie zijn hele stukken land verdwenen. Erg indrukwekkend. Terug in Paramaribo maken we nog een kleine tour door de stad, maar gaan we ook lekker lunchen en bijkomen; we hebben namelijk een lange vlucht voor de boeg! ’s Avonds stappen we op het vliegtuig naar huis.

Na een bijzondere en onvergetelijke reis komen we weer aan in Nederland. Nu kunnen we onze vrienden en familie alles vertellen over onze avonturen!