Ghana is een van de meest gastvrije landen van Afrika. De reis zit boordevol leuke en spannende activiteiten en is een ervaring voor het leven.

Ghana ligt in het westen van Afrika. Het land is bijna 6 keer zo groot als Nederland en heeft ongeveer 28 miljoen inwoners. Het zuiden is vochtig, groen en tropisch met mooie zandstranden. Het noorden is heet en droog. Het land is politiek stabiel en bevolkingsgroepen leven in harmonie met elkaar. De mensen spreken er Engels en zijn enorm gastvrij. Je zult je dan ook snel thuis voelen!

We verblijven in de hoofdstad Accra, in en rond de stad Tamale, in Mole National Park en bij Ko-Sa Beach.

Een impressie van ons verblijf bij de Ghanese gastgezinnen.

We vliegen vanaf een luchthaven in Nederland, België of het Duitse Ruhrgebied. De vlucht naar Ghana duurt ongeveer 7 uur. In de avond komen we aan in de hoofdstad van Ghana: Accra. Hier verblijven we een nachtje in een guesthouse.

Na een Ghanees ontbijt gaan we de stad verkennen. We bekijken de rijke stadsdelen, maar we bezoeken ook Jamestown, een arme wijk van Accra. Ook bezoeken we een vuilnisbelt waar oude, onbruikbare electronica uit Europa wordt gedumpt. Aan het eind van de middag vliegen we naar het noorden van Ghana, naar de stad Tamale.

We beginnen de dag met een korte taal- en cultuurles. Vandaag ontmoeten we de jongeren van de gastgezinnen. We gaan 's middags naar de markt om samen inkopen te doen voor het avondeten. Op de markt zien we wat er gebeurt met tweedehands kleding uit rijke landen zoals Nederland. Na het avondeten gaan we in twee- of drietallen naar de gastgezinnen. Zij wonen in kleine dorpen rond de stad, in lemen hutten met strodaken. Back to basic: zonder elektriciteit, zonder stromend water.

''Dit is echt iets wat je één keer in je leven moet hebben gedaan; het was geweldig!''


Anouk (17), reiziger

Vandaag staat het lokale leven helemaal centraal. In de ochtend helpen we mee met de dagelijkse activiteiten van het gastgezin. We gaan met hen naar de rivier of put om water te halen. Daarna volgt een bijzondere ontmoeting met het dorpshoofd, een les op een basisschool, een potje voetbal met de lokale jongeren, een bezoek aan een kliniek en een centrum waar vrouwen shea butter maken.

Vandaag bezoek we het dorp Daboya: een dorp dat volledig in het teken staat van de productie van traditionele gewaden. Om hier te komen, moeten we met een kano over de rivier. In het dorp spreken we met kinderen die de hele dag moeten werken en leren we alles over de productie van kleding. Daarna gaan we terug naar Tamale voor een spetterend eindfeest met de gastgezinnen, met dans, muziek en spellen uit Ghana én Nederland.

Al heel vroeg vertrekken we naar Mole National Park voor de safari. We kiezen of we de safari per jeep doen, of via een spannende jungle walk. Onder begeleiding van twee guides gaan we door het park op zoek naar olifanten, buffels en apen. We slapen vannacht in een guesthouse met een prachtig uitzicht over het National Park!

Vandaag reizen we terug naar Tamale om een NGO te bezoeken die achtergestelde meisjes helpt. Vervolgens gaan we nog wat leuke Ghanese souvenirs scoren. 's Middags vliegen we terug naar Accra. Van daaruit gaan we met de bus naar Ko-Sa Beach waar we lekker kunnen zwemmen, sporten, genieten van de zonsondergang en in strandhutten de nacht doorbrengen.

Vandaag bezoeken we het centrum van de Nederlandse slavenhandel, Fort Elmina. We zien waar de Ghanese slaven verbleven voordat ze door onze voorouders op de boot werden gezet. Enorm indrukwekkend. Na een laatste lunch vertrekken we naar Accra voor de terugvlucht.

Boordevol indrukken en ervaringen komen we aan in Nederland om onze ouders, broers, zussen, vrienden en vriendinnen alles te vertellen over deze onvergetelijke reis.