Ontdek het lokale leven op de Filipijnen! Proef het heerlijke eten, ontmoet de locals, verken de mooiste plekken en maak iets mee wat je nooit meer vergeet....

De Filipijnen is een eilandengroep in Zuidoost-Azië. Alle eilanden bij elkaar zijn ruim zeven keer zo groot als Nederland en er wonen maar liefst 114 miljoen mensen. De grootste twee eilanden, Luzon en Mindanao, beslaan bijna tweederde van de oppervlakte van het land. Daarnaast bestaat de Filipijnen uit nog 7.638 andere eilanden! De bevolkingsgroepen zijn zeer divers: er zijn meer dan 100 etnische groepen die allemaal hun eigen cultuur en taal hebben. De officiële taal in de Filipijnen is Filipijns, maar de bevolking spreekt ook Engels. 


We verblijven in de hoofdstad Manilla, in de bergen van Antipolo en aan het strand van Subic Bay

Een impressie van de omgeving van onze Filipijnse gastgezinnen.

We vliegen naar de hoofdstad van de Filipijnen, Manilla. De vlucht zal ruim 15 uur duren. Door het grote tijdsverschil zullen we op dag 1 van onze reis de hele dag onderweg zijn, en komen we in de middag van dag 2 aan. Vanuit de bus vanaf het vliegveld doen we onze eerste indrukken van de Filipijnen op. We eten en slapen deze eerste nacht in een hostel in Manilla om bij te komen van de reis. 

Vanochtend beginnen we met een korte taal- en cultuurles zodat we de Filipijnen goed kunnen gaan begrijpen deze reis. Daarna gaan we dan echt op pad! We verkennen het oude koloniale stadsdeel van Manilla en bekijken Fort Santiago. Daarna doen we onze eerste Filipijnse boodschappen, koken samen ons avondeten, en  overnachten in het hostel. 

We beginnen de dag vandaag met een rondleiding door de sloppenwijk Tondo Baseco. We bezoeken ook het project Young Focus, wat onderwijs verzorgt voor kinderen uit de wijk. Na de lunch vertrekken we vanuit Manilla naar onze gastgezinnen in de bergen van Antipolo. We maken kennis met onze buddies voor de komende dagen, en na een gezamenlijke maaltijd zullen we voor het eerst bij onze gastgezinnen overnachten. 

"Deze reis laat niet alleen de mooie, toeristische kant van de Filipijnen zien, maar brengt ook de problemen goed in beeld."


Maaike (34), reisbegeleider Fairaway

Na ons eerste ontbijt bij de gastgezinnen gaan we op pad naar de markt, waar we via een speurtocht zelf de ingrediënten verzamelen voor de avondmaaltijd. Daarna bezoeken we de lokale kliniek om de verschillen in de gezondheidszorg tussen Nederland en de Filipijnen te ontdekken. In de middag spelen we een basketbalwedstrijdje met onze buddies: Nederland-Filipijnen! Na deze inspanningen bereiden we samen het eten wat we op de markt gekocht hebben en brengen we de avond door bij onze gastgezinnen. 

Vanochtend helpen we onze gastgezinnen met de dagelijkse activiteiten in en rondom het huis: we maken samen ons ontbijtje en daarna helpen we op het land, in het huishouden, of met het voeren van de dieren. En dan is het tijd om ons onder te dompelen in de Filipijnse cultuur! Door een leuke workshop leren we de sterren van de hemel te dansen of muziek te spelen. ’s Middags bezoeken we dan nog een project, voordat we er weer een gezellige avond bij onze gastgezinnen van maken. 

Vandaag gaan we samen met de kinderen van het dorp een dagje mee naar school! Genietend van een prachtig uitzicht wandelen we naar het schoolgebouw, dit ligt namelijk in de bergen! We zullen overdag meedoen met de lessen en gaan na school een gave tocht door de bergen maken om het leven in de bergdorpjes te ontdekken. Eenmaal terug bij onze gastgezinnen eten we onze laatste maaltijd samen en sluiten we af met een spetterend eindfeest!

Helaas moeten we nu echt afscheid nemen van onze gastgezinnen, want we vertrekken naar de prachtige stranden van Subic Bay. Onderweg maken we een gave jeeptocht over de vulkaan Mount Pinatubo, wat een bijzondere landschappen heeft de Filipijnen toch! In het tropische Subic Bay kunnen we lekker chillen onder de palmbomen, en spelen we ook een spannend Expeditie Robinson-spel.  

Vandaag gaan we de onderwaterwereld verkennen! Op het strand wachten de lokale Banca boten al op ons. Vanuit de boot bewonderen we de prachtige uitzichten op de tropische baai. De onderwaterwereld verkennen we door te snorkelen, hopelijk spotten we veel kleurrijke vissen! In de avond nemen we afscheid van het strand en rijden we terug naar Manilla om ons klaar te maken voor vertrek. 

We vliegen vanuit Manilla terug naar Nederland. Boordevol indrukken en ervaringen komen we aan in Nederland om onze ouders, broers, zussen, vrienden en vriendinnen alles te vertellen over deze onvergetelijke reis.