OP NAAR MOLE NATIONAL PARK

Met ingepakte tassen verscheen de groep vanochtend bij het ontbijt. Voordat we vandaag een uitje gingen maken naar Mole National Park, hebben we eerst de lokale basisschool, de kliniek en een recycling project bezocht. Het is maandag, dus de schoolkinderen begonnen hun dag met de week assembly. Ze zongen samen het schoollied, en daarna liepen ze in rijtjes naar hun eigen klaslokaal. Florine, Noa, Jill, Femke, Teddie, Lotte en Robert volgden een lesje Engels waarbij de leerlingen de Engelse woorden in koor moesten herhalen. De anderen kregen les in rekenen, waar mango’s en sinaasappels werden opgeteld. Noa viel het op dat de leerlingen erg beleefd waren tegenover de leraren. Het was wel schrikken om te zien dat kinderen hier soms een tik uitgedeeld krijgen. Dat kunnen wij ons niet meer voorstellen, maar is hier heel gewoon. Het schoolhoofd vertelde ons dat de school te weinig ruimte heeft, en ook niet genoeg bankjes voor alle klassen. Ook hadden sommige lokalen geen deur, waardoor er ‘s nachts soms geiten naar binnen lopen en binnen poepen. De kinderen leken het toch erg naar hun zin te hebben op school en deden actief mee met de lessen.


Na het schoolbezoek vetrokken we naar de kliniek in het dorp, waar de verpleegster ons een rondleiding gaf. In de wachtkamer stond een vriezer waar geen ijsjes, maar vaccinaties in zaten. Ze vertelde dat mensen in deze kliniek alleen voor basiszorg terecht kunnen. Max vroeg zich af of je hier ook geholpen kunt worden als je je been breekt. Daarvoor moet je echter naar een ziekenhuis gebracht worden. En onze buddies vertelden dat er dan in de dorpen geen ambulance komt, maar dat je door je familie of buren met een tuctuc of op de motor gebracht moet worden! Verder liet de verpleegster ons zien hoe de gezondheid van een baby checkte en liet ze de kamer zien waar patiënten met malaria zorg krijgen. Olav vond het wel heftig om te zien hoe weinig voorzieningen de kliniek had, alles was echt heel basic. Ook Felize, Jill en Florine waren het er wel over eens, hier wilden ze toch echt liever niet ziek worden!


Toen was het tijd om de backpacks bovenop de bus te laden en naar het recycling-project te gaan, waar ze van plastic afval allerlei producten maken. Schoolkinderen kunnen 250 stuks plastic inleveren, en dan krijgen ze in ruil daarvoor een gerecyclede schooltas. Zo worden de kinderen geholpen aan een tas, en leren ze meteen het belang van het schoonhouden van de omgeving! Het project helpt ook mensen met een beperking aan een baan en een sociaal leven, die mogen bij hen ook meewerken. Na een uitleg over het project en een rondleiding waarbij alle stappen van het productieproces werden laten zien, mochten we zelf aan de slag gaan! Iedereen stak de handen uit de mouwen: sommigen hielpen met knippen, anderen met het schoonmaken of sorteren. Olav hielp met model staan voor de gerecyclede regenjas, stond hem goed! Helaas was de jas niet te koop…


Voor de lunch stond ons Red Red te wachten, een bekend gerecht met gebakken bananen en bonen. Zeker een aanrader om thuis eens te proberen te maken! Daarna was het dan eindelijk tijd om met elkaar naar Mole National Park te vertrekken, een rit van ongeveer 3 uur door het mooie Ghanese landschap. Bij aankomst in het park zaten de bavianen al op de weg! Bij het hotel werden we meteen getrakteerd op een prachtig uitzicht over het nationale park, zelfs met zonsondergang! En voor velen was het ook een traktatie om na een paar dagen in het dorp weer een wc te hebben. En de kers op de taart: er is hier een prachtig zwembad. Nog voordat iedereen zijn kamer had gevonden lagen de eersten al in het zwembad, en op het moment van schrijven zitten Mick, Johann, Olav, Sophie, Zoë, Teddie en Felize er nog steeds in!


We dachten dat onze safari pas morgen zou beginnen, maar we hebben vandaag naast de bavianen ook al hangbuikzwijnen, antilopen, en heel veel hagedissen gezien, gewoon bij ons hotel! We zijn benieuwd wat we morgen op de safari allemaal gaan zien, we kijken uit naar weer een mooie dag. Groetjes vanuit Mole National Park!