Voor de onderbouw van havo/vwo hebben we drie projecten: Globaland XL BASIC, Cross Your Borders en Company FunFair.

Globaland XL BASIC is een spannend simulatiespel waarin leerlingen twee dagen lang in teams hun eigen land besturen. Ze krijgen te maken met allerlei uitdagingen zoals belasting heffen, ministeries runnen en wetten maken. Het project zit vol creatieve werkvormen en er komen allerlei mondiaal-maatschappelijke thema's aan bod. Welk team wint en gaat er met de prijzen vandoor?

"Eigenlijk zouden alle docenten kennis moeten maken met deze vernieuwende vorm van onderwijs."

Docent, Willem de Zwijger College, Bussum

Tijdens het Cross Your Borders-project onderzoeken leerlingen in teams de cultuur en problematiek van een ontwikkelingsland. Ze maken hierover een creatieve presentatie, zoals een rap, stop-motion of talkshow. Tussendoor zijn er culturele workshops, een spannende filmquiz en leuke minigames. Welk team scoort de meeste punten en pakt de hoofdprijs?

Company FunFair is een tweedaags ondernemerschapsproject waarin leerlingen in groepjes een eigen bedrijfje opzetten en runnen op een spetterende schoolmarkt. Thema's over het belang van ondernemerschap voor een land, duurzaamheid, microkredieten en eerlijke handel komen aan bod. De winst van de markt gaat naar een microkredietproject in Tanzania.