In het simulatiespel is veel aandacht voor de invloed die de economie heeft op de ontwikkeling van landen. En vice versa, voor de (neven)effecten van overheidsbeleid en maatschappelijke ontwikkeling op de economie. Thema's als ondernemerschap, innovatie, mededinging, patenten, vestigingsklimaat, privatisering, eerlijke handel, subsidies en invoerheffingen komen voorbij.

Een goed functionerend belastingsysteem is één van de fundamenten van een samenleving. Leerlingen maken kennis met 5 verschillende belastingen: arbeids-, winst-, en vermogensbelasting, BTW en accijnzen. Ze denken na over tarieven en de aanpak van ontduiking en ontwijking, zowel vanuit een nationale als een internationale context.

Grondrechten als vrijheid, gelijkwaardigheid, veiligheid en identiteit zijn op veel plekken in de wereld allerminst vanzelfsprekend. Tijdens het project kijken we naar schendingen van rechten van allerlei achtergestelde groepen, zoals vrouwen, minderheden en homo’s. Ook kijken we naar wat je als jongere zelf kunt doen voor een leefbare samenleving.

Burgerschap is meer dan alleen stemmen. We denken na over de inrichting van het landsbestuur en de manieren waarop je de bevolking hierbij kunt betrekken. Ook de rol die de media en het onderwijs spelen komt aan bod. Verder is er aandacht voor het spanningsveld tussen wetgeving, uitvoering en rechtspraak.

"Leerlingen maken op een speelse manier kennis met belangrijke onderwerpen waar ze nog nooit echt over nagedacht hebben."

Docent, Jordan Montessori Lyceum, Utrecht

Situaties van oorlog, terrorisme, geweld en continue angst drukken een zware stempel op het leven van mensen. Veiligheid is daarom een belangrijk thema in het Globaland XL PRO project. We analyseren de problematiek, in binnen- en buitenland, bekijken de gevolgen zoals vluchtelingenstromen, maar denken ook na over oplossingen, zowel vanuit de preventieve als repressieve invalshoek.

In het project speelt samenwerking een sleutelrol. Binnen de teams moeten de ‘ministers’ tot compromissen komen over het overheidsbeleid van hun land. En er is afstemming met regeringsleiders van de andere landen nodig, om allerlei grensoverschrijdende problemen te kunnen aanpakken, bijvoorbeeld rond economie en handel, milieu en klimaat, of oorlog en vrede.

In de wereld leven vele honderden miljoenen mensen in meer of mindere mate in armoede. De oorzaken en gevolgen van dit vraagstuk komen uitgebreid aan bod tijdens Globaland XL PRO. Ook kijken we naar mogelijke oplossingen en voorzieningen die je kunt treffen, om armoede te bestrijden en om voor meer gelijke kansen te zorgen.

Het Globaland XL PRO-simulatiespel heeft een stevige financiële component. De teams leren budgetteren en prioriteiten stellen over een veelheid van zaken die aandacht vragen. Ook leren ze om te gaan met schulden en reserves. Ze kunnen - onder voorwaarden - lenen en sparen bij hun centrale bank of transacties sluiten met andere landen.

Maatschappelijke voorzieningen, zoals scholen en ziekenhuizen, een goed onderhouden infrastructuur, maar ook een vuilnisophaaldienst en straatverlichting, zijn op veel plekken in de wereld absoluut geen vanzelfsprekendheid. In het simulatiespel ontdekken leerlingen het belang van deze voorzieningen, maar ook de kosten die ermee gemoeid zijn.

Wereldburgers denken aan de wereld van nu, maar ook die van de toekomst. Of het nu gaat om vraagstukken rond grondstoffen, energie en circulaire economie. Of om natuur, milieu en dierenwelzijn. Er is ruim aandacht voor duurzaamheid in het simulatiespel, zowel op macro- als microniveau, en zowel binnen een nationale als een internationale context.

De wereld is slechts ten dele maakbaar. Ook rampen, met een natuurlijke of menselijke oorzaak, hebben daarom een plek in het simulatiespel. Van droogtes tot terreuraanslagen en van (computer)virussen tot een schuldencrisis. Teams kunnen de kans op rampen, en de impact die zij hebben, verkleinen door informatie te verzamelen van inlichtingendiensten en andere deskundigen, en op tijd maatregelen te nemen.

Tot slot komen ook allerlei ethische- en bevolkingsvraagstukken aan bod bij Globaland XL PRO. Denk aan geboortepolitiek, abortus, kindersterfte, vergrijzing en euthanasie. Ook hier is het woord aan de leerlingen zelf: we proberen ze zoveel mogelijk een eigen mening te laten vormen door de verschillende kanten van het verhaal te laten horen.